menu
Prostatitis je problem s kojim se treba pozabaviti
Prostatitis je problem s kojim se treba pozabaviti
Mnogi muškarci doživljavaju prostatitis kao signal za prekid intimnog života. Re?i ?emo vam zašto to nije tako i kako se nositi s boleš?u.

Prostatitis je upalna bolest reproduktivnog sustava, raširena među muškarcima bilo koje dobi. Prve znakove prostatitisa, osobito one blage, rijetko se shvaća ozbiljno. Takav neozbiljan odnos prema tijelu može, međutim, dovesti do bolničkog kreveta i značajno zakomplicirati život. Da se to ne bi dogodilo, svaki muškarac mora pratiti svoje zdravlje i poduzeti preventivne mjere, osobito u odrasloj dobi.

Prostatitis nije rečenica

Prostata (prostata) važan je dio muškog reproduktivnog sustava: proizvodi tajnu koja osigurava motoričku aktivnost i održivost spermija. Tajna sadrži enzime, imunoglobuline, limunsku kiselinu, vitamine, ione cinka. Ako je rad prostate poremećen, dolazi do pogoršanja fizioloških svojstava sekreta prostate, što se u konačnici očituje nedovoljnim održavanjem ispravnog pH u mokraćnom sustavu, smanjenjem vitalnosti spermija i pravilnom zaštitom genitourinarnog sustava od infekcije.

Jedna od najčešćih bolesti prostate je njezina upala - prostatitis. Obično pogađa muškarce u dobi od 20 do 50 godina. Prostatitis se javlja u akutnom ili kroničnom obliku, često ga je teško dijagnosticirati i može dovesti do dugotrajne disfunkcije žlijezde. Najteže posljedice prostatitisa su neplodnost i rak prostate. Kronični oblik bolesti pogađa do 35% muškaraca u dobi od 20 do 40 godina.

Moderna medicina vrlo je aktivno uključena u liječenje prostatitisa. Za uspješnu terapiju važno je što ranije dijagnosticirati bolest. Čim se pojave prvi znakovi prostatitisa, potrebno je kontaktirati urologa. Tijek liječenja je najmanje jedan do dva tjedna, nakon čega su potrebne preventivne mjere za sprječavanje nove upale prostate.

Simptomi bolesti

Kod muškaraca koji pate od različitih oblika prostatitisa mogu se identificirati uobičajeni simptomi. To uključuje:

 • Poteškoće s mokrenjem zbog stiskanja urinarnog kanala upaljenom prostatom.
 • Prilikom mokrenja mogu se javiti bol i peckanje.
 • Bolovi u preponi - različitog trajanja i intenziteta.
 • Kršenje mehanizma erekcije, slabljenje orgazma.
 • Ubrzana ejakulacija.
 • Smanjena potencija.
 • Mentalna depresija, tjeskoba.

Za pacijenta s prostatitisom vrlo je važan psihološki stav o oporavku. Stres dodatno slabi tijelo i otežava njegovo ozdravljenje, što dovodi do još veće depresije. Intimni problemi posebno pridonose razvoju stresa. Stoga se muškarcima koji se liječe prostatitisom propisuju dodatni lijekovi.

Uz smanjenje potencije i ubrzanu ejakulaciju, Super Kamagra će biti najbolji izbor. Jedna tableta više od 6 sati ublažava probleme u krevetu i smanjuje stres na živčani sustav.

Što prijeti prostatitis?

Prostatitis uzrokuje ozbiljne neugodnosti muškarcima: problemi s mokrenjem, smanjeni libido, erektilna disfunkcija. Ako pacijent ne dobije odgovarajuće liječenje na vrijeme, može razviti neplodnost, budući da prostata prestaje proizvoditi tajnu u normalnoj količini i potrebnoj kvaliteti.

Samoliječenje prostatitisa je neprihvatljivo, jer može dovesti do pogoršanja stanja pacijenta i pojave popratnih bolesti. Na primjer, nepravilno propisani antibiotici negativno utječu na crijevnu mikrofloru i značajno smanjuju imunitet, a ne rješavaju probleme s prostatom. Neki lijekovi samo maskiraju bolest i njezine simptome, pogoršavajući situaciju. Stoga prostatitis mora dijagnosticirati i liječiti iskusni stručnjak.

Prevencija

Preventivne mjere za sprječavanje prostatitisa uključuju:

 • pažljivo poštivanje osobne higijene;
 • redoviti uredan seksualni život;
 • zdrava tjelesna aktivnost;
 • prehrana s dovoljno proteina, vitamina i elemenata u tragovima;
 • povećanje općeg imuniteta;
 • apstinencija od alkohola i pušenja;
 • pravodobno liječenje bilo koje zarazne bolesti;
 • smanjenje ukupne razine svakodnevnog stresa.

Zbog velikog broja čimbenika koji izazivaju razvoj prostatitisa, muškarci bi trebali biti pažljivi na svoju dobrobit i posjetiti urologa najmanje dva puta godišnje. To je posebno važno nakon četrdeset godina.