menu
Hoe bestrijd je effectief ‘fatty liver disease’?
Hoe bestrijd je effectief ‘fatty liver disease’?
Overtollig vet wordt vaak voornamelijk geassocieerd met de vet opbouw aan de buitenkant van het lichaam. Men stoort zich aan het vet op de buik of heupen, en wil daar als eerste vanaf. Echter speelt de ophoping van vet binnen in het lichaam vaak minstens zo’n grote rol (of zelfs groter) bij het behoud van een goede gezondheid. Een voorbeeld hiervan is ‘fatty liver disease’ (NAFLD, vaak wordt hierbij ook ‘non-alcoholic’ vermeld, omdat alcoholisme ook een fatty liver kan veroorzaken.)

Littekenweefsel

Fatty liver is in voorgaand onderzoek meermaals geassocieerd met obesitas, type 2 diabetes, hoge bloeddruk en lipide (vet) verstoringen. Als er niks aan gedaan wordt, kan fatty liver leiden tot cirrose, waarin leverweefsel onomkeerbaar omgezet wordt in littekenweefsel. Met levensbedreigende consequenties. De oorzaak van fatty liver is voornamelijk een ongezonde levensstijl – dus te veel suiker en een gebrek aan beweging –  maar heeft ook een genetische component.

Onderzoek

Maar wat is er dan concreet aan te doen? Dat vroegen onderzoekers van het German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke (DifE) (1) zich ook af. Hierbij werd name gekeken naar de relatie tussen de eiwitinname van obese proefpersonen met een non-alcoholic fatty liver. Een groep van 19 proefpersonen volgden al dan niet een dieet hoog, of juist laag in eiwitten. Door middel van een ‘bariatrische’ operatie werden vervolgens leverweefsels afgenomen.

Analyse van de weefsels lieten vervolgens zin dat een dieet op basis van calorierestrictie en een hoge eiwitinname effectiever was dan een dieet op basis van calorierestrictie en een lage eiwitinname. Effectiever in de zin dat de hoeveelheid lever vet afnam met 40 procent in de hoge-eiwitgroep. In de lage-eiwitgroep bleef de hoeveelheid lever vet daarentegen gelijk. De deelnemers aan de studie verloren beiden hetzelfde gewicht door de calorierestrictie; beide groepen gemiddeld 5 kilogram. Andreas Pfeiffer, hoofd van de onderzoeksgroep zegt hierover: “Als de resultaten van grotere studies ook deze kant op blijven wijzen, zullen de aanbevelingen voor een hogere eiwitinname samen met een gezond dieet met minder vet onderdeel worden van een effectieve therapie voor fatty liver.”