menu
Erectiestoornissen: Hoe osteoporose leidt tot erectiestoornisen bij mannen
Erectiestoornissen: Hoe osteoporose leidt tot erectiestoornisen bij mannen
Osteoporose en erectiestoornissen bij mannen

Erectiestoornissen zijn een veelvoorkomend probleem bij mannen met een reeks mogelijke oorzaken en bijdragende factoren (bijv. stress), maar toch stellen veel mensen osteoporose niet gelijk aan de aandoening van een man. Naarmate mannen echter langer leven, zijn hun skeletten, net als vrouwen, vatbaar voor botverlies dat kan leiden tot pijnlijke wervelcompressiefracturen. Daarom is het belangrijk dat mannen hun risico op osteoporose begrijpen en de juiste behandeling krijgen voordat ze een bot breken.

Onderzoek verbindt nu osteoporose bij mannen met erectiestoornissen (ED). Volgens een grote studie moeten mannen met osteoporose zelfs worden beoordeeld op ED en mannen met ED moeten worden gescreend op een lage botdichtheid.

Onderzoekers hebben een andere risicofactor onthuld die mannen en osteoporose verbindt: erectiestoornissen (ED). In 2016 publiceerden onderzoekers een onderzoek waaruit bleek dat ED een vroege voorspeller is van osteoporose.

Hoe verklaarden de onderzoekers het verband tussen ED en botverlies?

Androgenen [mannelijke geslachtshormonen, zoals testosteron] spelen een cruciale rol bij de regulatie van botvorming bij mannen. Patiënten met ED hebben een lager natuurlijk beschikbaar vrij testosteron dan die zonder ED. Ook leiden lagere vitamine D-spiegels tot aanzienlijke verliezen in botmassa, wat uiteindelijk osteoporose veroorzaakt.

Ten slotte is een vermindering van de bioactiviteit van stikstofmonoxide - een molecuul dat een rol speelt in verschillende lichaamssystemen, van botvorming tot reproductieve gezondheid - een mogelijke verklaring voor de relatie tussen ED en osteoporose.

Als u osteoporose heeft, praat dan met uw arts over uw risico op ED. En als u ED heeft, kan het proactief bespreken van een botmineraaldichtheidstest met uw arts u een duidelijk beeld geven van uw botgezondheid. Als uw botten echter gezond zijn, kan ypu de behandelingsopties voor ED met uw arts bespreken. De eerste behandelingslijn zijn orale geneesmiddelen op recept, waaronder generieke viagra en Kamagra. Kamagra Oral Jelly is een populaire en effectieve behandeling voor erectiestoornissen. In tegenstelling tot moeilijk in te slikken tabletten, kunnen Kamagra Jelly-zakjes eenvoudig op een lepel worden uitgeknepen en gemakkelijk worden doorgeslikt. Het werkt door de bloedvaten in het lichaam te verwijden; vooral rond het genitale gebied. Dit zorgt op zijn beurt voor een sterkere bloedstroom om een ​​erectie mogelijk te maken. Kamagra Jelly is geen afrodisiacum en stimulatie is nodig om een ​​erectie te krijgen. Kamagra Jelly wordt geleverd in verschillende smaken en hoeveelheden kunnen munt, chocolade, banaan, sinaasappel, mango, aardbei, ananas en vanille bevatten.

Osteoporose bij mannen: risicofactoren zijn onder meer erectiestoornissen

Bepaalde risicofactoren zijn al lang in verband gebracht met osteoporose bij mannen. Als een van de volgende situaties op u van toepassing is, loopt u mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose:

 • Veroudering (uw risico neemt toe naarmate u ouder wordt)
 • Ras (Kaukasische mannen hebben een hoger risico dan mannen van andere rassen)
 • Chronisch gebruik van glucocorticoïden (zoals prednison, een orale steroïde)
 • Ongedetecteerde lage niveaus van testosteron
 • Roken
 • Alcohol misbruik
 • Sedentaire levensstijl
 • Gebrek aan calcium in uw dieet
 • Chronische nier-, long-, gastro-intestinale of maagaandoeningen en ziekten die de hormoonspiegels veranderen

Waarom ontwikkelen mannen minder vaak osteoporose dan vrouwen?

Mannen ontwikkelen osteoporose in een lager tempo dan vrouwen om 4 hoofdredenen:

 • Mannen hebben grotere skeletten (meer botmassa)
 • Mannen ondergaan geen scherpe hormonale verschuiving die botverlies veroorzaakt (menopauze)
 • Botverlies bij mannen begint later in het leven
 • Botverlies bij mannen treedt langzaam op

Maar die 4 redenen beschermen mannen niet tegen de ziekte. Elke man kan osteoporose krijgen.

Leeftijd speelt duidelijk een rol bij het risico van osteoporose bij mannen, maar wat veroorzaakt de ziekte bij mannen nog meer?

De meeste mannen met osteoporose ontwikkelen de aandoening als gevolg van veroudering, maar ze hebben ook een "secundaire" oorzaak: een levensstijlkeuze, een afzonderlijke aandoening of medicatie die bijdraagt ​​​​aan de ontwikkeling van osteoporose en nu erectiestoornissen. Veel voorkomende secundaire oorzaken zijn alcoholmisbruik, roken, gebruik van glucocorticoïden (deze medicijnen veroorzaken botverlies), lage testosteronspiegels, gastro-intestinale aandoeningen en langdurige bedrust of immobilisatie van een lichaamsdeel.

Hoe sterk zijn uw botten?

Terwijl vrouwen vaak op middelbare leeftijd worden gescreend op een lage botmassa, leren mannen vaak dat ze osteoporose hebben nadat ze een bot hebben gebroken. Maar osteoporose kan effectief worden behandeld voordat u een pijnlijke breuk ervaart. Daarom is het zo belangrijk om proactief te zijn over uw botgezondheid.

Mannen moeten een botdichtheidstest ondergaan als ze:

 • 70 jaar of ouder zijn
 • Heeft een fractuur gehad en is ouder dan 50 jaar
 • Risicofactoren hebben en tussen de 50 en 69 jaar oud zijn
 • In een jaar tijd een centimeter of meer kwijtgeraakt
 • In hun leven 1,5 cm totale hoogte verloren

Het krijgen van screening op osteoporose is snel en pijnloos. Uw arts zal uw medische geschiedenis verzamelen en laboratoriumtests uitvoeren (bloed en urine). Hoewel uw arts in eerste instantie een röntgenfoto kan bestellen, zal hij of zij waarschijnlijk ook een botmineraaldichtheidstest bestellen om een ​​totaalbeeld te krijgen van uw botgezondheid.

Een botmineraaldichtheidstest, ook wel dual-energy x-ray absorptiometry of DEXA- of DXA-test genoemd, geeft een beeld van de botmassa in uw heup en wervelkolom. Uw arts kan de resultaten van de FRAX-fractuurrisicobeoordeling ook gebruiken om een ​​preventie- of behandelplan voor osteoporose op te stellen.

Behandelingsopties voor osteoporose voor mannen

Als u ontdekt dat u osteoporose heeft of een verhoogd risico loopt om osteoporose te krijgen (een aandoening die osteopenie wordt genoemd), zal uw arts uw behandelingsopties met u bespreken. Het bestrijden van botverlies vereist meestal verschillende componenten: een combinatie van veranderingen in levensstijl (zoals het volgen van een botversterkend dieet en lichaamsbeweging) en voorgeschreven medicatie.

Als het gaat om medicijnen tegen osteoporose, hebben mannen andere opties dan vrouwen. De volgende geneesmiddelen zijn goedgekeurd om botverlies bij zowel mannen als vrouwen te behandelen, maar dit is geen volledige lijst. Farmaceutische bedrijven verbeteren voortdurend de medicamenteuze behandeling van osteoporose en uw arts kan u een nieuwere therapie voorstellen die hier niet wordt vermeld.

De volgende medicijnen behoren tot een klasse van geneesmiddelen tegen osteoporose die bisfosfonaten worden genoemd:

 • Alendronaat, alendronaat plus vitamine D (Fosamax, Binosto)
 • Risedronaat, risedronaat met calcium (Actonel)
 • Zoledroninezuur (Reclast)

De volgende medicijnen zijn een nieuwe klasse van osteoporosemedicijnen die anti-RANKL-medicijnen worden genoemd (RANKL = Receptor Activator of Nuclear Factor-κB Ligand). Deze medicijnen verminderen de botomzetting om de botmassa te vergroten:

 • Denosumab (Prolia, Xgeva)
 • Teriparatide (Forteo)
 • Parathyroïd hormoon (anabool)

Osteoporose en erectiestoornissen: ken uw risico's

De overtuiging dat alleen vrouwen osteoporose krijgen, is een gevaarlijke misvatting. Als u een van de risicofactoren heeft die in dit artikel worden beschreven, waaronder mogelijk erectiestoornissen, overleg dan met uw arts over het laten screenen op botverlies. Die eenvoudige stap zal u een duidelijk beeld geven van uw botgezondheid - en zou het ding kunnen zijn dat een pijnlijke wervelfractuur in uw wervelkolom voorkomt.